Škola odbojke

Škola odbojke

Unatoč stalnim uspjesima u gotovo svim uzrasnim kategorijama, dio kluba kojim se Mladost posebno ponosi je klupska škola odbojke. Zagrebački Dom odbojke oduvijek je bio izvorište sjajnih odbojkašica i odbojkaša, a mnogi od njih, koji su kasnije dosegnuli i planetarnu slavu, stekli su temelje sportske uspješnosti upravo u najmlađim dobnim skupinama našega kluba. Naravno, zasluge za to pripadaju i brojnim trenerima koji su radili u impresivnom odbojkaškom pogonu na Savi.

Stručno vođenim treninzima i dodatnom edukacijom naši treneri pozitivno utječu na optimalan tjelesni razvoj djece, njihovih motoričkih sposobnosti, ali i – ljudskih osobina općenito. Osim toga, kroz niz odgojnih komponenti i timski rad djeca razvijaju pravilan odnos prema drugom pojedincu u zajednici, prema zdravom načinu života te prema tjelesnom vježbanju bez kojega je u današnje vrijeme ljudski život gotovo nezamisliv.
U sklopu cjelokupne brige o zdravlju djece, kroz našu školu odbojke stječu i pravilne prehrambene navike. Kako su tjelesno vježbanje i ekologija vrlo povezani, jer se dio treninga (odbojka na pijesku) održava na čistom zraku u prirodi, djeca će zasigurno dobiti i pozitivne utjecaje za stvaranje ekološke svijesti. Naravno, uz pomoć naših trenera izgrađivat će i svijest o nužnosti stalnog održavanja osobne higijene, kao i čistoće opreme i prostorija u kojima borave i treniraju.

Odbojkaški trening za djecu kod nas nije “mala inačica” treninga odraslih. Osnovno pravilo je da trening nije utemeljen na zahtjevnosti i specifičnosti odbojkaške igre, nego ponajprije na razvoju tjelesnih i mentalnih sposobnosti djece. Tako postavljen pedagoški pristup prilagođava se i pojedinim uzrastima djece pa su treneri naših početnih skupina redovito dobri animatori, vesele osobe koje na djeci prihvatljiv način prezentiraju i tajne treninga i odbojkaškog sporta u cjelini. Zbog razlika u fizičkom i psihičkom razvoju među djecom istoga godišta u radu je nezaobilazan i individualni pristup.
Okvirni trenažni put koji prolaze naši članovi od najmlađih dobnih skupina do seniora:

– od 7. do 10. godine vrijeme je za prve treninge odbojkaške tehnike
– od 10. do 12. godine prelazi se na pojačane treninge tehnike
– u 15. ili 16. godini slijedi specijalizacija
– vrhunski rezultati očekuju se nakon 22. godine

Škola odbojke spremna se suočiti i s problemima koji se kod djece mogu javiti, poglavito u natjecateljskoj fazi. Intenzivan psihofizički napor – kombinacija treninga, utakmica i školskih obveza – uvjetuje pojavu rizika od ozljeda mišićno-koščanog sustava. Međutim, u kontinuiranom sistematskom radu s osiguranom ravnotežom opterećenja i rasterećenja, a posebno s talentiranijom školskom djecom kod koje postoji pojačana izdržljivost (load resistence) – trener može razviti potencijal do maksimuma.

Cilj treninga kod najmlađih dobnih kategorija nikada ne smije biti stvaranje profesionalnih odbojkaških igrača/igračica, već pružanje šanse djeci da pokažu svoju osobnost kroz sport, afirmiraju vlastiti identitet, socijaliziraju se, te dožive odbojku kao odličan način trošenja slobodnog vremena. A ako kroz taj proces iz škole odbojke HAOK Mladost dobijemo nove Barbare, Nataše… ili druge igračke veličine – nitko neće biti sretniji od nas…

Info

Najbolja škola i najtrofejniji klub u Hrvatskoj!
Dođite, upišite se i postanite dio naše obitelji!

Upisi djece godišta 2009. i starije vršit će se od 28.08. – 15.09.2017. godine u dvorani Doma odbojke 'Bojan Stranić'.
Upise će vršiti treneri Ivana Straža i Željko Nojić.

E-mail:
skolaodbojke@haok-mladost.hr

Ivana Straža (curice) 099 4800 012

Željko Nojić (dečki) 099 4800 010

HAOK Mladost Proenergy
Tel: +385 1 3011 460
Fax: +385 1 3012 663

Kontakt info

HAOK Mladost
Adresa sjedišta:
Jarunska cesta 5, Zagreb
e-mail:
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Tel: +385 1 3011 460
Fax: +385 1 3012 663